Boczniaki z kaszą gryczaną i botwiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1260
Boczniaki z kaszą gryczaną i botwiną
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 300 g kaszy gryczanej białej
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwiny
  • sól

Opis przygotowania:

Botwinę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Boczniaki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Następnie pokrojoną wcześniej botwinę przełożyć na rozgrzane masło na patelni i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego sparzone wrzątkiem boczniaki oraz obrany ze skory i pokrojony drobno czosnek. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do kaszy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów