Boczniaki z kaszą gryczaną i botwiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1260
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 300 g kaszy gryczanej białej
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwiny
- sól
Opis przygotowania:
Botwinę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Boczniaki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Następnie pokrojoną wcześniej botwinę przełożyć na rozgrzane masło na patelni i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego sparzone wrzątkiem boczniaki oraz obrany ze skory i pokrojony drobno czosnek. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do kaszy na talerzu.
Komentarze (0)