Papryka z kaszą gryczaną i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2379
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 4 pieczarki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć środki. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Kaszę gryczana dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Całość doprawić do smaku pieprzem ziołowym oraz szczyptą soli, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)