Zupa grochowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2330
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g łuskanego grochu
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łodygi selera
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 mały seler
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groch moczyć przez 1 godzinę w bulionie warzywnym. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę marchew oraz pokrojony seler wraz z łodygami. Składniki dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Potem dodać do tego gałązki świeżego tymianku, liście laurowe i wlać namoczony groch. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości.
Komentarze (0)