Zupa grochowa z grzankami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 999
Składniki:
- 300 g łuskanego grochu
- 200 g wędzonego boczku
- 4 kromki czerstwego razowego chleba
- 3 ziemniaki
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonego koperku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i zieleninę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie groch łuskany przesypać do rondla, zalać go 1,5 l wody i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa, wędzony boczek, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem, wymieszać i zagotować. Wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Kromki chleba razowego pokroić w kostkę i zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i dodać do zupy. Wszystko posypać pokrojonym zielonym koperkiem i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)