Zupa grochowa z grzankami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 738
Zupa grochowa z grzankami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łuskanego grochu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 kromki czerstwego razowego chleba
  • 3 ziemniaki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonego koperku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i zieleninę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie groch łuskany przesypać do rondla, zalać go 1,5 l wody i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa, wędzony boczek, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem, wymieszać i zagotować. Wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Kromki chleba razowego pokroić w kostkę i zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i dodać do zupy. Wszystko posypać pokrojonym zielonym koperkiem i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów