Zupa ziemniaczano-grochowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1109
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- 3 duże ziemniaki
- 2 czerstwe kromki chleba
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić je w duża kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go w rondlu na średnim ogniu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć razem z boczkiem do czasu, aż oba te składniki się zeszklą. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać do tego liście laurowe, pokrojone wcześniej ziemniaki i wsypać zielony groszek. Wszystko gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem, po czym ściągnąć z ognia i dobrze zmiksować mikserem. Po zmiksowaniu przelać na talerz. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać do całości. Dodać do tego połamane na małe kawałki kromki czerstwego chleba i podawać do spożycia.
Komentarze (0)