Zupa ziemniaczano-grochowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1109
Zupa ziemniaczano-grochowa
fot. telepathicparanoia/ CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 czerstwe kromki chleba
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić je w duża kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go w rondlu na średnim ogniu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć razem z boczkiem do czasu, aż oba te składniki się zeszklą. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać do tego liście laurowe, pokrojone wcześniej ziemniaki i wsypać zielony groszek. Wszystko gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem, po czym ściągnąć z ognia i dobrze zmiksować mikserem. Po zmiksowaniu przelać na talerz. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać do całości. Dodać do tego połamane na małe kawałki kromki czerstwego chleba i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów