Zupa grochowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2316
Składniki:
- 4 suszone pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- 2 suszone liście curry
- 1 szklanka łuskanego grochu żółtego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oleju
- 1 zielona papryczka chili
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groch łuskany przesypać do rondla, zalać go trzema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której był moczony. W czasie gotowania grochu rozgrzać olej z masłem na patelni i dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą. Składniki zeszklić na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mielony kminek, kolendrę, kurkumę i smażyć przez 1 minutę. Po tym, czasie do smażonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili i pokrojone drobno suszone pomidory. Smażone składniki wymieszać, smażyć jeszcze przez 30 sekund i dodać do gotowanego grochu w rondlu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać, dodać do tego liście curry i dogotować do miękkości. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)