Curd vada
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2167
Składniki:
- 200 g białego sera twarogowego
- 200 g ciecierzycy
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 czerwona papryka chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Potem gotować ją w wodzie, w której się moczyła do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miksera. Do ciecierzycy dodać biały ser twarogowy, wsypać szczyptę soli, pieprzu, kurkumę i tarty imbir. Następnie mielony kminek przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, uformować z tego kulki i zalać mlekiem kokosowym. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w słomkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką kolendry.
Komentarze (0)