Bobotie - południowo-afrykańska zapiekanka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2153
Bobotie - południowo-afrykańska zapiekanka
fot. motghnit / elements.envato.com
Bobotie jest zapiekanką z mięsa mielonego w polewie z jajek. Pochodzi z Republiki Południowej Afryki, gdzie jest jednym z popularnych dań.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 5 liści laurowych
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki gotowego sosu chutney z mango
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry, umyć i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy.

Do kubka wlać ocet jabłkowy, bulion wołowy, sos chutney, wsypać curry, kurkumę i cukier, dodać startą wcześniej marchew, sparzone rodzynki, mielone migdały, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać do smażonego mięsa i ponownie dokładnie wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu do miękkości marchwi. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do brytfanki.

Jajka wbić do kolejnego kubka, zalać je mlekiem, rozmieszać i zalać tym całość w brytfance. Dodać do tego liście laurowe i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili, aż roztrzepane jajka całkowicie się zetną. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów