Bobotie - południowo-afrykańska zapiekanka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2153
Bobotie jest zapiekanką z mięsa mielonego w polewie z jajek. Pochodzi z Republiki Południowej Afryki, gdzie jest jednym z popularnych dań.
Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 5 liści laurowych
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 marchewki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki gotowego sosu chutney z mango
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry, umyć i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy.
Do kubka wlać ocet jabłkowy, bulion wołowy, sos chutney, wsypać curry, kurkumę i cukier, dodać startą wcześniej marchew, sparzone rodzynki, mielone migdały, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać do smażonego mięsa i ponownie dokładnie wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu do miękkości marchwi. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do brytfanki.
Jajka wbić do kolejnego kubka, zalać je mlekiem, rozmieszać i zalać tym całość w brytfance. Dodać do tego liście laurowe i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili, aż roztrzepane jajka całkowicie się zetną. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Do kubka wlać ocet jabłkowy, bulion wołowy, sos chutney, wsypać curry, kurkumę i cukier, dodać startą wcześniej marchew, sparzone rodzynki, mielone migdały, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać do smażonego mięsa i ponownie dokładnie wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu do miękkości marchwi. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do brytfanki.
Jajka wbić do kolejnego kubka, zalać je mlekiem, rozmieszać i zalać tym całość w brytfance. Dodać do tego liście laurowe i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili, aż roztrzepane jajka całkowicie się zetną. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)