Eklery z masą budyniową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 9002
Eklery z masą budyniową
fot. ajagendorf25 / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • Na eklery:
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 tabliczki twardej czekolady
  • kilkanaście sztuk ozdób cukierniczych
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • serwetki dekoracyjne
  • Na masę budyniową:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki margaryny

Opis przygotowania:

Sporządzenie eklerów: zagotować 1 szklankę wody ze szczyptą soli i masłem. Dodać powoli mąkę, cały czas mieszając, aż gotowana woda zrobi się szklista, wówczas zestawić z ognia i dobrze przestudzić. Jajka roztrzepać, dodać do przestudzonej masy i razem zmiksować. Zmiksowaną masę przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia porcje o długości 10-12 cm. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone eklery wyciągnąć, przestudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem.

Przygotować masę budyniową: budyń rozpuścić w 4 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać do powstania gęstej masy. Masę zestawić z ognia i dobrze przestudzić. Margarynę lekko podgrzać w rondlu, aby trochę zmiękła, po czym utrzeć ja trzepaczką, a potem dodawać do niej łyżką budyń, cały czas ucierając do wyczerpania składników. Masę budyniowa przełożyć na przekrojone dolne połowy eklerów i przycisnąć górną warstwą. Tabliczki czekolady połamać na drobne kawałeczki, wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu i polać nią górną część eklerów. Gotowe eklery udekorować ozdobami cukierniczymi i przełożyć na serwetki dekoracyjne.

Komentarze (1)

wyglądają super,uwielbiam eklery ..tylko u mnie nigdy zdjęcia nie doczekają ;p

Podobne przepisy

Więcej przepisów