Zupa fasolowa z makaronem i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3457
Składniki:
- 30 g makaronu rurki
- 30 g białej fasoli
- 2 piersi z kurczaka
- 2 liście młodej kapusty
- 2 ziemniaki
- 2 kromki chleba ze słonecznikiem
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cukinia zielona
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę namoczyć na 2 godziny, ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich pokrojone drobno liście młodej kapusty i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić pieprzem oraz solą i doprowadzić do wrzenia. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zrumienić z każdej strony i dodać do gotującej się zupy. Dodać do tego fasolę, makaron, doprawić do smaku solą, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Chleb słonecznikowy pokroić w kostkę, dodać do zupy, a całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)