Zupa fasolowa z makaronem i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3457
Zupa fasolowa z makaronem i kurczakiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu rurki
  • 30 g białej fasoli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 liście młodej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 2 kromki chleba ze słonecznikiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia zielona
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę namoczyć na 2 godziny, ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich pokrojone drobno liście młodej kapusty i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić pieprzem oraz solą i doprowadzić do wrzenia. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zrumienić z każdej strony i dodać do gotującej się zupy. Dodać do tego fasolę, makaron, doprawić do smaku solą, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Chleb słonecznikowy pokroić w kostkę, dodać do zupy, a całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów