Zupa fasolowa z kapustą z salami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1698
Składniki:
- 350 g białej fasoli
- 250 g salami
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki pomidorów z puszki bez skóry
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 ćwiartka białej kapusty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Salami obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone salami oraz marchew i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać ugotowaną wcześniej fasolę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną kapustę, pomidory z puszki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)