Zupa ziemniaczano-fasolowa z drożdżami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1860
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonych aktywnych drożdży
- 1 marchewka
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku wlać namoczoną wcześniej fasolę, po czym dodać do tego pokrojone ziemniaki oraz marchew. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Kiedy zmiękną, wsypać do tego mielony kminek i suszone aktywne drożdże. Całość dobrze wymieszać. Potem wlać do tego mleko sojowe. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)