Zupa ziemniaczano-fasolowa z drożdżami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1860
Zupa ziemniaczano-fasolowa z drożdżami
fot. atlnav / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonych aktywnych drożdży
  • 1 marchewka
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku wlać namoczoną wcześniej fasolę, po czym dodać do tego pokrojone ziemniaki oraz marchew. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Kiedy zmiękną, wsypać do tego mielony kminek i suszone aktywne drożdże. Całość dobrze wymieszać. Potem wlać do tego mleko sojowe. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów