Pulpety rybne w mleku kokosowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3180
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 350 filetów mrożonych z dorsza
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki curry
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Filety rybne umyć, rozmrozić, pokroić w drobną kostkę i utłuc w moździerzu na jednolitą masę. Następnie masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i uformować ręcznie małe pulpety. Uformowane przełożyć do garnka, dodać do tego pokrojone warzywa oraz rukolę, po czym całość zalać mlekiem kokosowym i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. W czasie gotowania wlać sos sojowy, dodać cukier palmowy oraz curry i dokładnie wymieszać. Gotową potrawę doprawić do smaku przyprawami, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)