Jota - zupa fasolowa z kapustą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2282
Składniki:
- 2 szklanki fasoli Jaś
- 300 g kiszonej kapusty
- 200 g bekonu
- 1 kiełbasa śląska
- 5 ziemniaków
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony w kostkę bekon, pokrojoną w plastry kiełbasę śląską i smażyć na średnim ogniu do ich zrumienienia. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki, kapustę kiszoną i odcedzoną, moczoną fasolę. Całość zalać bulionem warzywnym, wlać do tego koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)