Jota - zupa fasolowa z kapustą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2305
Jota - zupa fasolowa z kapustą
fot. DanielVincek (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g bekonu
  • 1 kiełbasa śląska
  • 5 ziemniaków
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • sól pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony w kostkę bekon, pokrojoną w plastry kiełbasę śląską i smażyć na średnim ogniu do ich zrumienienia. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki, kapustę kiszoną i odcedzoną, moczoną fasolę. Całość zalać bulionem warzywnym, wlać do tego koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów