Mintaj z glonami w piance cytrusowej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1877
Mintaj z glonami w piance cytrusowej
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g suszonych glonów wakame
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 20 ml soku z białego grejpfruta
  • 4 filety ze świeżego mintaja
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartej skorki pomarańczowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Glony wakame zalać 2 szklankami wody, moczyć przez 30 minut, po czym osączyć z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone w wody glony, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Filety z mintaja opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą. Następnie składniki postawić na średnim ogniu i zagotować wodę. Od chwili zagotowania wody, rybę na sicie gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać ją do glonów na talerzu.

Sok cytrynowy przelać do miski, wlać do tego sok z białego grejpfruta i wsypać tartą skórkę pomarańczową. Składniki w misce zmiksować mikserem na dużych obrotach, aby powstała pianka. Gotową pianką polać potrawę i od razu podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów