Pudding chlebowo-bananowy z syropem klonowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2592
Składniki:
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 ml ciemnego rumu
- 10 dag rodzynek
- 2 banany
- 2 listki mięty
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Na pudding:
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 6 kromek czerstwego chleba
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z rumu. Przygotować pudding: formę żaroodporną wysmarować masłem. Dodać do niej połamane na kawałki kromki chleba i wsypać namoczone rodzynki. Śmietanę zmieszać z mlekiem, wbić jajka i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masą zalać chleb z rodzynkami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. i piec na złoty kolor. Następie upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do puddingu. Całość polać syropem klonowym. Śmietanę ubić z 1,5 łyżki cukru pudru na puszystą pianę i nałożyć na wierzch potrawy. Całość udekorować listkami mięty i oprószyć cynamonem i pozostałym cukrem pudrem.
Komentarze (0)