Zupa fasolowa z szynką i chlebem kukurydzianym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2545
Zupa fasolowa z szynką i chlebem kukurydzianym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 30 g szynki surowej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba kukurydzianego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć przez 3 godziny w 1 l wody. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę i zrumienić. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki marchew, po czym wszystko zalać wodą z namoczoną fasolą, dodać kostkę bulionową i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Masło stopić na patelni i wymieszać z mąką. Z wymieszanych składników zrobić białą zasmażkę i dodać ją do gotowanej zupy. Całość posypać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę podawać z chlebem kukurydzianym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów