Zupa fasolowa z szynką i chlebem kukurydzianym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2545
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 30 g szynki surowej
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba kukurydzianego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 l wody
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kostka bulionowa warzywna
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć przez 3 godziny w 1 l wody. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę i zrumienić. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki marchew, po czym wszystko zalać wodą z namoczoną fasolą, dodać kostkę bulionową i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Masło stopić na patelni i wymieszać z mąką. Z wymieszanych składników zrobić białą zasmażkę i dodać ją do gotowanej zupy. Całość posypać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę podawać z chlebem kukurydzianym.
Komentarze (0)