Zupa pomidorowo-fasolowa z mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1898
Składniki:
- 400 g pomidorów w puszce
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka chipsów ziemniaczanych
- 1 mango
- 1 cebula
- 1 papryczka czerwona chili
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew, mango oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, zmiksowane pomidory, osączoną z zalewy fasolę, groszek oraz kukurydzę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, mieloną kolendrą, kminkiem i sokiem z limonki. Całość dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Dodać do tego natkę selera i wlać śmietanę. Wszystko posypać chipsami ziemniaczanymi i pokrojonym wcześniej mango.
Komentarze (0)