Masło jabłkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2835
Składniki:
- 2 kg jabłek Champion
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 mielone ziela angielskie
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki brandy Calvados
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki białego cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć go do rondla. Do pokrojonych jabłek wsypać tartą skórkę cytrynowa, mielony cynamon, mielone ziele angielskie i brązowy cukier. Następnie dodać do tego laskę cynamonu, wlać sok jabłkowy, brandy i sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie ściągnąć z ognia i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, a następnie zasypać białym cukrem, postawić na małym ogniu i gotować przez kolejne 60 minut. Po ugotowaniu przełożyć do szczelnie zamykanego słoja, zamknąć, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą, zagotować, po czym wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce. Po 2 dniach podawać do spożycia.
Komentarze (0)