Kurczak w sosie dyniowym z curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7527
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- natka selera
- sól
- pieprz
- Na sos dyniowy:
- 600 g miąższu z dyni
- 120 g masła
- 50 ml śmietany 18%
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Mięso podzielić na porcje. Piersi z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie zalać je 0,5 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić.
Przygotować sos dyniowy: obrać szalotkę oraz czosnek i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać miąższ z dyni pokrojony w kostkę i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie do duszonych składników dodać curry, mieloną paprykę, wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem.
Dodać do tego pokrojone papryki, ugotowane wcześniej mięso i natkę selera. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, szybko zagotować i ściągnąć z ognia. Gotową potrawę przełożyć na talerz.
Przygotować sos dyniowy: obrać szalotkę oraz czosnek i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać miąższ z dyni pokrojony w kostkę i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie do duszonych składników dodać curry, mieloną paprykę, wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem.
Dodać do tego pokrojone papryki, ugotowane wcześniej mięso i natkę selera. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, szybko zagotować i ściągnąć z ognia. Gotową potrawę przełożyć na talerz.
Komentarze (0)