Nem Nuong Cuon (wietnamskie sajgonki)

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6312
Nem Nuong Cuon (wietnamskie sajgonki)
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 liści mięty
  • 4 marchewki
  • 4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka gotowego sosu sojowego (ciemnego)
  • 1 szklanka letniej wody
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić w cienkie plastry. Cebulę dymkę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w słomkę. Liście mięty drobno posiekać. Do mięsa mielonego dodać drobno potłuczone orzeszki ziemne, pokrojone warzywa, miętę, wlać sos sojowy, doprawić pieprzem oraz solą i całość wyrobić na jednolitą masę. Papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie, potem przełożyć na niego masę mięsną i wszystko zawinąć w rulony. Następnie przełożyć je do dużego rondla, zalać do połowy zimną woda i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów