Nem Nuong Cuon (wietnamskie sajgonki)
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6312
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 6 liści mięty
- 4 marchewki
- 4 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka gotowego sosu sojowego (ciemnego)
- 1 szklanka letniej wody
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić w cienkie plastry. Cebulę dymkę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w słomkę. Liście mięty drobno posiekać. Do mięsa mielonego dodać drobno potłuczone orzeszki ziemne, pokrojone warzywa, miętę, wlać sos sojowy, doprawić pieprzem oraz solą i całość wyrobić na jednolitą masę. Papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie, potem przełożyć na niego masę mięsną i wszystko zawinąć w rulony. Następnie przełożyć je do dużego rondla, zalać do połowy zimną woda i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Komentarze (0)