Zupa fasolowa z fetą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2249
Składniki:
- 40 g białej fasoli cannellini w zalewie
- 20 g białej fasoli Jaś
- 20 g sera feta
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pęczek koperku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę Jaś zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku. Do zeszklonych składników dodać pokrojone drobno pomidory, osączoną z zalewy fasolę cannellini oraz namoczoną fasolę Jaś wraz z wodą, w której się moczyła. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz, po czym dodać ser feta. Wszystko posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)