Kotlety z kraba ze szpinakiem i kukurydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2366
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g mrożonego szpinaku
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki majonezu
- olej do smażenia
- Na kotlety:
- 200 g mrożonego mięsa z kraba
- 2 białka jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak oraz mięso z kraba rozmrozić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać osączoną z zalewy kukurydzę i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki wyłożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać rozmrożony szpinak.Oprószyć go pieprzem oraz solą i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować kotlety: rozmrożone mięso z kraba przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa. Potem dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, wlać białka jajek i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać bułkę tartą i uformować z tego małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do reszty wraz z majonezem.
Przygotować kotlety: rozmrożone mięso z kraba przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa. Potem dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, wlać białka jajek i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać bułkę tartą i uformować z tego małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do reszty wraz z majonezem.
Komentarze (0)