Kotlety z kraba ze szpinakiem i kukurydzą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2151
Kotlety z kraba ze szpinakiem i kukurydzą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki majonezu
  • olej do smażenia
  • Na kotlety:
  • 200 g mrożonego mięsa z kraba
  • 2 białka jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak oraz mięso z kraba rozmrozić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać osączoną z zalewy kukurydzę i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki wyłożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać rozmrożony szpinak.Oprószyć go pieprzem oraz solą i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować kotlety: rozmrożone mięso z kraba przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa. Potem dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, wlać białka jajek i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać bułkę tartą i uformować z tego małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do reszty wraz z majonezem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów