Ciastka fasolowe z sosem brokułowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2612
Ciastka fasolowe z sosem brokułowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g czarnej fasoli w zalewie
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 130 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na sos brokułowy:
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 10 papilotek

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, roztopionym masłem, cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajka, dodać śmietanę, letnią wodę i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać osączoną z zalewy fasolę, całość wymieszać i przełożyć do metalowych foremek. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piec z złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć do papilotek.

Pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Brokuła podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować sos brokułowy: gotowanego brokuła przełożyć do blendera, dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprzu, ziarna słonecznika, pokrojony drobno czosnek i całość zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć na ciasto i udekorować pomidorkami oraz czarnymi oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów