Ciastka fasolowe z sosem brokułowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2612
Składniki:
- 300 g czarnej fasoli w zalewie
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek z zalewy
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 130 g mąki
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Na sos brokułowy:
- 1 brokuł
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 10 papilotek
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, roztopionym masłem, cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajka, dodać śmietanę, letnią wodę i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać osączoną z zalewy fasolę, całość wymieszać i przełożyć do metalowych foremek. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piec z złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć do papilotek.
Pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Brokuła podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos brokułowy: gotowanego brokuła przełożyć do blendera, dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprzu, ziarna słonecznika, pokrojony drobno czosnek i całość zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć na ciasto i udekorować pomidorkami oraz czarnymi oliwkami.
Pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Brokuła podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos brokułowy: gotowanego brokuła przełożyć do blendera, dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprzu, ziarna słonecznika, pokrojony drobno czosnek i całość zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć na ciasto i udekorować pomidorkami oraz czarnymi oliwkami.
Komentarze (0)