Dip pszeniczny z chlebem razowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1931
Składniki:
- 1 bochenek chleba razowego
- Na dip:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 szklanki pszenicy
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić, przestudzić i zmiksować mikserem na drobną masę. Następnie koperek umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i dodać do zmiksowanej pszenicy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość zalać śmietaną, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Podawać z pokrojonym chlebem razowym.
Komentarze (2)
Extra!Smaczek...
Proste i smaczne, pożywne i zdrowe, jeśli z dobrej pszenicy to wybieram orkiszową. Dziękuję. Z.T.