Zupa z krewetkami, kalarepą i makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2180
Zupa z krewetkami, kalarepą i makaronem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 30 g makaronu jajecznego
  • 20 g mrożonych krewetek
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kalarepa
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalarepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Paprykę chili posiekać drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek oraz imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojoną dymkę, czosnek, pokrojone chili, 1 łyżkę pokrojonej natki zielonej pietruszki (resztę natki pozostawić do posypania zupy) oraz imbir. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego mleko kokosowe, sos sojowy, wymieszać i zagotować. Makaron jajeczny zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu. Potem wlać niego wymieszane składniki z mlekiem kokosowym, dodać startą kalarepę, oczyszczone krewetki i gotować do miękkości składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z limonki i dokładnie wymieszać. Potem ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać pozostawiona natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów