Sałatka warzywna z soczewicą i jagnięciną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1710
Sałatka warzywna z soczewicą i jagnięciną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny baz kości
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 3 czerwone buraczki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraczki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skory i pokroić w ćwiartki. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki, przełożyć ją na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do niej obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę i ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość wymieszać i smażyć do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać je z gotowanymi buraczkami oraz świeżym szpinakiem, po czym wszystko wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów