Sałatka warzywna z soczewicą i jagnięciną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1934
Składniki:
- 300 g jagnięciny baz kości
- 100 g zielonej soczewicy
- 3 czerwone buraczki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraczki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skory i pokroić w ćwiartki. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki, przełożyć ją na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do niej obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę i ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość wymieszać i smażyć do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać je z gotowanymi buraczkami oraz świeżym szpinakiem, po czym wszystko wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)