Escalivada z chlebem razowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2344
Escalivada z chlebem razowym
fot. BocaDorada / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego ze słonecznikiem
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w podłużne plastry. Paprykę przekroić na połowy, usunąć nasiona i pokroić w podłużne plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pokrojone warzywa oprószyć pieprzem, solą i zalać oliwa z oliwek. Potem przełożyć je na rozpalony grill, przygasić ogień, aby się dymił i piec do miękkości. Upieczone warzywa przełożyć na kromki chleba razowego, zaczynając od talarków cebuli, potem kolejne warzywa. Całość posypać obranym i pokrojonym drobno czosnkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów