Spaghetti z bazylią, chili i parmezanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3347
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 2 papryki czerwone chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Bazylię pokroić w cienkie plastry. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz bazylię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości papryki. Dodać do tego ugotowany makaron. Wszystko posypać tartym parmezanem, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Smakowe ❤
Oliwa z Chorwacji nadała się idealnie.
Z braku innego sera w lodówce użyłam pleśniowego. Właśnie jem dokładkę 🙈
Prostu, szybki przepis.
Czas przygotowania 30 minut razem z posprzątaniem. Idealna przyjemność w zabiegany dzień 😀