Szpinak z soczewicą, awokado i chlebem razowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2072
Składniki:
- 200 g soczewicy z zalewy
- 5 dag kiełek rzeżuchy
- 4 kromki chleba żytniego
- 2 pomidory
- 2 awokado
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżka oleju orzechowego
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szpinak, warzywa oraz awokado umyć i osączyć. Następnie szpinak przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do szpinaku. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry i dodać do składników. Dodać do tego osączoną z zalewy soczewicę oraz kiełki rzeżuchy. Ocet balsamiczny zmieszać z olejem lnianym i orzechowym, szczyptą soli oraz pieprzu i polać całą sałatkę. Całość podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)