Szpinak z soczewicą, awokado i chlebem razowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2072
Szpinak z soczewicą, awokado i chlebem razowym
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g soczewicy z zalewy
  • 5 dag kiełek rzeżuchy
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szpinak, warzywa oraz awokado umyć i osączyć. Następnie szpinak przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do szpinaku. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry i dodać do składników. Dodać do tego osączoną z zalewy soczewicę oraz kiełki rzeżuchy. Ocet balsamiczny zmieszać z olejem lnianym i orzechowym, szczyptą soli oraz pieprzu i polać całą sałatkę. Całość podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów