Jajka po benedyktyńsku z chlebem razowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2391
Składniki:
- 3 jajka
- 150 ml wody
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 3 kromki chleba razowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 pomidor
- pęczek drobnego szczypiorku
- garstka świeżego szpinaku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Chleb razowy przełożyć na talerz i wyłożyć na niego szpinak. Dodać do tego plastry pomidorów. Następnie wodę z winem przelać do rondla i zagotować. Na gotującą się wodę wbić jajka i gotować je do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i dodać do składników. Całość wysmarować majonezem, następnie posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)