Jajka po benedyktyńsku z chlebem razowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2391
Jajka po benedyktyńsku z chlebem razowym
fot. hashc0de / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pomidor
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • garstka świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Chleb razowy przełożyć na talerz i wyłożyć na niego szpinak. Dodać do tego plastry pomidorów. Następnie wodę z winem przelać do rondla i zagotować. Na gotującą się wodę wbić jajka i gotować je do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i dodać do składników. Całość wysmarować majonezem, następnie posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów