
Naleśniki z dżemem truskawkowym i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 174

Składniki:
- 200 g dżemu truskawkowego
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- Na ciasto:
- 500 ml mleka 2%
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Wszystko przelać chochelką na wysmarowana olejem patelnię. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym gotowe ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, polać dżemem truskawkowym i posypać orzechami włoskimi.
0 komenatrzy