Kybyn
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7294
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g masła
- 20 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka (w tym 1 łyżka mleka do wysmarowania ciasta)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Na farsz:
- 300 g baraniny bez kości lub wołowiny
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: mięso pokroić w drobną kostkę, zalać 1 l wody i moczyć przez 2 godziny. Potem odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, majerankiem i tymiankiem. Oproszone odstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Roztarte drożdże przelać do wymieszanej mąki, po czym dodać do tego masło, wbić 1 jajko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Nałożyć na nie przygotowany wcześniej farsz.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Jedno jajko wbić na talerz, wlać do tego 1 łyżkę mleka i roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Roztarte drożdże przelać do wymieszanej mąki, po czym dodać do tego masło, wbić 1 jajko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Nałożyć na nie przygotowany wcześniej farsz.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Jedno jajko wbić na talerz, wlać do tego 1 łyżkę mleka i roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)