Zupa dyniowa z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2437
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g miąższu z dyni
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew pokroić w kostkę. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Łodygę selera pokroić drobno. Następnie masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone ziemniaki, marchew i łodygę selera. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony miąższ z dyni i całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowanie zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości.
Komentarze (0)