Zupa dyniowa z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2437
Zupa dyniowa z boczkiem
fot. patruby83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g miąższu z dyni
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew pokroić w kostkę. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Łodygę selera pokroić drobno. Następnie masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone ziemniaki, marchew i łodygę selera. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony miąższ z dyni i całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowanie zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów