Zupa dyniowa z chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2062
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 600 g miąższu z dyni piżmowej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać masło, pokrojoną dynie z marchewką, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Po ugotowaniu zmiksować mikserem i przelać chochelką na talerz. Wszystko polać śmietaną kremówką, dodać smażoną papryką chili i posypać szczyptą mielonego pieprzu.
Komentarze (0)