Zupa dyniowa z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2345
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 600 g miąższu z dyni piżmowej
- 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
Opis przygotowania:
Dynię piżmową umyć i osączyć z wody. Następnie szalotki obrać ze skóry, pokroić je drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej szalotki wlać bulion warzywny i dodać pokrojony na małe kawałki miąższ z dyni piżmowej. Całość oprószyć suszonym tymiankiem, rozmarynem i gotować do miękkości dyni na średnim ogniu. Kiedy dynia zmięknie, składniki doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać do tego kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Szynkę parmeńską pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)