Zupa dyniowa z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2345
Zupa dyniowa z szynką
fot. Ross Catrow / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 600 g miąższu z dyni piżmowej
  • 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól

Opis przygotowania:

Dynię piżmową umyć i osączyć z wody. Następnie szalotki obrać ze skóry, pokroić je drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej szalotki wlać bulion warzywny i dodać pokrojony na małe kawałki miąższ z dyni piżmowej. Całość oprószyć suszonym tymiankiem, rozmarynem i gotować do miękkości dyni na średnim ogniu. Kiedy dynia zmięknie, składniki doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać do tego kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Szynkę parmeńską pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów