Zupa dyniowa z kurczakiem i trawą cytrynową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 600 g miąższu z dyni
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 dymki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 suszona łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 suszona papryczka chili
- 1 szklanka wrzącej wody.
- natka zielonej kolendry
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz miąższ z dyni pokroić w kostkę. Suszoną papryczkę z trawą cytrynową sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle wraz z oliwą w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony miąższ z dyni, posiekaną trawę cytrynową, papryczkę chili i zalać bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do czasu, aż dynia się rozgotuje. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną kolendrą, szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)