Zupa dyniowa z kurczakiem i trawą cytrynową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2153
Zupa dyniowa z kurczakiem i trawą cytrynową
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni
  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 dymki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 suszona łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 szklanka wrzącej wody.
  • natka zielonej kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz miąższ z dyni pokroić w kostkę. Suszoną papryczkę z trawą cytrynową sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle wraz z oliwą w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony miąższ z dyni, posiekaną trawę cytrynową, papryczkę chili i zalać bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do czasu, aż dynia się rozgotuje. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną kolendrą, szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów