Ciasto jagodowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2554
Ciasto jagodowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko z jajka
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jagody umyć, osączyć z wody i zasypać 2 łyżkami cukru. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej 1 jajko oraz 1 żółtko. Dodać cukier, masło, szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 40 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Jedną rozwałkowaną część przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, a następnie dodać do tego zasypane cukrem jagody. W drugiej rozwałkowanej części ciasta wyciąć foremką dowolne kształty i przełożyć je na jagody. Całość wysmarować białkiem jajka, posypać cynamonem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów