Ciasto jagodowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2554
Składniki:
- 200 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 białko z jajka
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jagody umyć, osączyć z wody i zasypać 2 łyżkami cukru. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej 1 jajko oraz 1 żółtko. Dodać cukier, masło, szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 40 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Jedną rozwałkowaną część przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, a następnie dodać do tego zasypane cukrem jagody. W drugiej rozwałkowanej części ciasta wyciąć foremką dowolne kształty i przełożyć je na jagody. Całość wysmarować białkiem jajka, posypać cynamonem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)