Quiche z brokułem i suszonymi pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 62
Quiche z brokułem i suszonymi pomidorami
fot. Alex9500 (elements.envato.com)
Quiche (wym. "kisz") to danie, którego podstawą jest kruchy placek z mąki i masła, zalany masą jajeczno-śmietanową. Można je podawać na ciepło lub zimno, na obiad bądź kolację.

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 8 suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • 2 brokuły
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • sól
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:

Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Brokuły umyć, odsączyć z wody, przełożyć je do rondla, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i podzielić na różyczki. Jajka wbić do rondla, oprószyć je szczyptą soli i roztrzepać widelcem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Do wymieszanej mąki dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Na ciasto przelać roztrzepane wcześniej jajka. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz blachy do pieczenia i dobrze przestudzić.

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i wymieszać ze śmietaną kremówką. Po wymieszaniu wysmarować tym upieczone wcześniej ciasto. Na to nałożyć ugotowane brokuły oraz sparzone suszone pomidory.

1 komentarz

Podobne przepisy