Zupa dyniowa z grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2234
Składniki:
- 200 g miąższu z dyni
- 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę, przełożyć go do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do czasu, aż dynia zmięknie i wyciągnąć ją wtedy z piekarnika. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny oraz mleko, po czym dodać do tego upieczoną wcześniej dynię, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i zagotować. Następnie zagotowane składniki zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać do miski. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego, usmażyć na rumiany kolor, ściągnąć z ognia i dodać do zupy.
Komentarze (0)