Zupa dyniowa z grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2234
Zupa dyniowa z grzankami
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę, przełożyć go do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do czasu, aż dynia zmięknie i wyciągnąć ją wtedy z piekarnika. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny oraz mleko, po czym dodać do tego upieczoną wcześniej dynię, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i zagotować. Następnie zagotowane składniki zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać do miski. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego, usmażyć na rumiany kolor, ściągnąć z ognia i dodać do zupy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów