Tarta ziemniaczana z boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6515
Składniki:
- 25 g tartego sera Gouda
- 20 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia do pieczenia
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia.
Na ciasto nałożyć pokrojony boczek i plastry ziemniaków. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartym serem Gouda, dodać świeże gałązki tymianku, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia.
Na ciasto nałożyć pokrojony boczek i plastry ziemniaków. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartym serem Gouda, dodać świeże gałązki tymianku, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)