Ratatouille

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 171
Ratatouille
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Papryką pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Bakłażana oraz pomidory pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone bakłażany, cukinię i pomidory. Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund, a potem dodać do tego koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów