Patatas bravas - ziemniaki po hiszpańsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1363
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Sos:
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona, słodka papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu z smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli.
Przygotować sos: warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do miksera, wsypać do nich pieprz kajeński, szczyptę soli, suszone oregano i wlać koncentrat pomidorowy oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miseczki i podawać ze smażonymi ziemniakami.
Przygotować sos: warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do miksera, wsypać do nich pieprz kajeński, szczyptę soli, suszone oregano i wlać koncentrat pomidorowy oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miseczki i podawać ze smażonymi ziemniakami.
Komentarze (0)