Patatas bravas - ziemniaki po hiszpańsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1070
Patatas bravas - ziemniaki po hiszpańsku
fot. Edalin (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Sos:
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona, słodka papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu z smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli.

Przygotować sos: warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do miksera, wsypać do nich pieprz kajeński, szczyptę soli, suszone oregano i wlać koncentrat pomidorowy oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miseczki i podawać ze smażonymi ziemniakami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów