Zupa czosnkowa z grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1539
Składniki:
- 4 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba razowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Czosnek podzielić na ząbki, z czego 2 jego wcześniejsze główki obrać ze skóry i pozostawić, a 2 kolejne bez obierania ze skóry przełożyć na blachę do pieczenia, skropić je oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika i obrać ze skóry.
Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek, dodać do tego obrany czosnek pieczony i surowy. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości czosnku. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Chleb razowy pokroić w kostkę, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zupy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek, dodać do tego obrany czosnek pieczony i surowy. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości czosnku. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Chleb razowy pokroić w kostkę, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zupy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)