Tamal
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2852
Składniki:
- liście z 4 kolb kukurydzianych
- 2 szklanki wrzącej wody
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- Na wypełnienie:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 2 marchewki
Opis przygotowania:
Liście z kolb kukurydzy sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, kminkiem i mieloną papryką chili. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na 12 cm kwadraty.
Przygotować wypełnienie: marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Groszek zielony oraz kukurydzę osączyć z zalewy i wymieszać z ugotowaną wcześniej marchewką.
Wymieszane składniki nałożyć łyżką na wycięte kwadraty. Całość zawinąć w sakiewki i obwinąć liśćmi z kolb kukurydzy. Wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować na parze przez 25 minut.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, kminkiem i mieloną papryką chili. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na 12 cm kwadraty.
Przygotować wypełnienie: marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Groszek zielony oraz kukurydzę osączyć z zalewy i wymieszać z ugotowaną wcześniej marchewką.
Wymieszane składniki nałożyć łyżką na wycięte kwadraty. Całość zawinąć w sakiewki i obwinąć liśćmi z kolb kukurydzy. Wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować na parze przez 25 minut.
Komentarze (0)