Tamal

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2852
Tamal
fot. phil_g / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • liście z 4 kolb kukurydzianych
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • Na wypełnienie:
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 marchewki

Opis przygotowania:

Liście z kolb kukurydzy sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, kminkiem i mieloną papryką chili. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na 12 cm kwadraty.

Przygotować wypełnienie: marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Groszek zielony oraz kukurydzę osączyć z zalewy i wymieszać z ugotowaną wcześniej marchewką.

Wymieszane składniki nałożyć łyżką na wycięte kwadraty. Całość zawinąć w sakiewki i obwinąć liśćmi z kolb kukurydzy. Wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować na parze przez 25 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów