Česnečka (zupa czosnkowa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5670
Składniki:
- 80 ml bulionu warzywnego z kostki
- 20 g wędzonego boczku
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 marchew
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek podzielić na ząbki, potem każdy z ząbków obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Pokrojony czosnek przełożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać do niego pokrojone ziemniaki, marchew oraz boczek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać majeranek, a następnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Kromki czerstwego chleba pokroić w duża kostkę, przełożyć je na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.
Komentarze (0)