Česnečka (zupa czosnkowa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5700
Česnečka (zupa czosnkowa)
fot. Nillerdk (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 80 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek podzielić na ząbki, potem każdy z ząbków obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Pokrojony czosnek przełożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać do niego pokrojone ziemniaki, marchew oraz boczek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać majeranek, a następnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Kromki czerstwego chleba pokroić w duża kostkę, przełożyć je na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów