Warzywa z plackiem tortilli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1877
Składniki:
- 3 jajka
- 3 pieczarki
- 2 marchewki
- 2 liście bananowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 placek tortilli
- 1 por
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 0,5 szklanki oleju
- pieprz czarny
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Liście bananowca sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać na drobne kawałki. Por pokroić na drobne kawałki. Placek tortilli pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i razem z pokrojonym imbirem zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej kapustę, por, pieczarki oraz placek tortilli. Smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie wlać do tego pozostały olej, doprawić do smaku pieprzem, solą, curry oraz mieloną papryka chili, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem jajka wbić do rondla, roztrzepać trzepaczką i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na liście bananowca.
Komentarze (0)