Sałatka z awokado i kawioru
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2191
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 20 g czerwonego kawioru
- 2 awokado
- 2 marchewki
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Awokado oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, po czym zalać ją 3 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski. Kukurydzę z zielonym groszkiem osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej marchewki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Papryczkę chili pozbawić nasion, miąższ pokroić drobno i dodać warzyw. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Masło stopić na patelni, wlać je do odparowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Następnie ryż połączyć z ze składnikami w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko przełożyć plastrami awokado i udekorować czerwonym kawiorem.
Komentarze (0)