Zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3372
Zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami
fot. Nillerdk (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 główka czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Boczek wędzony pokroić w drobna kostkę i zrumienić go w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać obrane ze skóry całe ząbki czosnku i smażyć je przez 1 minutę. Następnie smażone składniki posypać oregano, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojone w dużą kostkę kromki chleba czerstwego i smażyć do chwili, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów