Zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3372
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 6 kromek czerstwego chleba
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 główka czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Boczek wędzony pokroić w drobna kostkę i zrumienić go w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać obrane ze skóry całe ząbki czosnku i smażyć je przez 1 minutę. Następnie smażone składniki posypać oregano, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojone w dużą kostkę kromki chleba czerstwego i smażyć do chwili, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)