Kurczak w kokosie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2719
Składniki:
- 2 orzechy kokosowe
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryczki czerwone chili
- 2 listki bazylii
- 2 plastry limonki
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka curry
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- pałeczki drewniane
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz orzechy kokosowe umyć i osączyć z wody. Orzechy przeciąć ostrym narzędziem w górnej ich części i zlać mleko kokosowe do szklanki. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Piersi kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, curry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso i smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Dodać do tego pokrojona drobno papryczkę chili, wymieszać i przełożyć do skorupy orzecha. Całość zalać mlekiem kokosowym i udekorować listkami bazylii oraz plastrem limonki. Gotową potrawę podawać z pałeczkami drewnianymi.
Komentarze (0)